Am un respect deosebit pentru preoţi (includ şi denumirile date în diverse confesiuni). Înveţi un umanism foarte fin atunci când te afli în preajma lor sau a mesajului lor. Desigur, postarea de faţă şi valoarea preoţiei sunt circumscrise riscului de a nu face obiectul interesului şi disponibilităţii/receptivităţii “publicului”. Îmi asum asta şi vreau să reliefez celor interesaţi diverse aspecte din predica de ieri, aspecte importante pentru carieră, profesie, dezvoltare personală.

Ca proces, învăţarea e identică cu viaţa creştinului. E continuă. Nu exista opţiunea de a pune pauză, de a o plasa pe locul 2, de a face abstracţie de ea. Constanţa în activitate, oricare ar fi ea, e cheia succesului.

Matei 25:21 “Stăpânul său i-a zis: Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”. Stăpânul îi dă 5 talanţi şi slujitorul munceşte pe rupte şi câştigă alţi 5. Eu mă aşteptam să îi zică: “bine rob bun, ai concediu plătit 3 luni, salariul cu 25% mai mare, BMW de serviciu”. Ce răsplată primeşte? “Te voi pune peste multe lucruri”, adică, “data viitoare îţi dau 10000 de talanţi”. Ideea din paragraful acesta o completează pe cea anterioară: performanţa este episodică dar nu discontinuă. După ce ai obţinut o performanţă nu aştepta să ţi se scadă din responsabilităţi! De cele mai multe ori răsplata e urmată de delegarea responsabilităţilor într-un volum mai mare.

Matei 25:16 “Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi s-a dus, i-a pus în negoţ şi a câştigat cu ei alţi cinci talanţi”. Acest, îndată” este esenţa proverbului, nu lasa pe mâine ce poţi face azi!”. Sunt sigur că, în timp ce stăpânul număra talanţii celorlalţi slujitori, prima slugă îşi contacta pe LinkedIn posibilii parteneri, urmărea pe BlackBerry cotaţia mirodeniilor la bursa din Damasc… “Îndată” e tot ce avem când vine vorba de timp!

“Îndată” e un indicator al rutinei. Nu poţi face ceva “îndată” dacă nu ai antrenament în facerea lucrului respectiv. Chiar dacă eşti creativ, inteligent, pragmatic, nu poţi să investeşti uşor 11 milioane de dolari = 5 talanţi (aproximativ 250 kg de aur la cursul din 20 martie 2011). Robul a trecut “îndată” la fapte. Asta îmi readuce în minte un alt aspect surprins în Luca 16:10: “Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari”. Cred că, deşi robul nu mai văzuse în viaţa lui un talant de aur, atitudinea lui faţă de muncă şi “credincioşia în lucrurile mici” i-au asigurat succesul. Sugestie: nu-ţi propune să devii CEO exact după terminarea studiilor superioare.

În concluzie, fii activ, perseverent, pune pasiune în lucrurile pe care le faci. Nu-i dispreţui pe preoţi, bătrâni, cei cu care eşti nevoit să călătoreşti; nu dispreţui înţelepciunea biblică. Dincolo de toate, învaţă din orice!

 

credit foto