Intro

Nevoia noastră de a opera cu categorii umane ne face să primim sau să oferim, voit sau nu, sentinţe psihosociologice. De multe ori auzim ,,eşti aşa…”, ,,ah, ai personalitatea x”, ,,acţionezi ca un…”, ,,numai sociopatii fac aşa”, ,,eşti tipul x…”.

Personal nu cred în caracterizarea ,,hocus-pocus/la minut” dar dacă persoana care o face are competente profesionale în domeniu ori interacţionează intens cu mine, atunci îi iau în considerare părerea.

Una din cele mai corecte descrieri primite a venit din partea unei profesoare de sport din liceu: ,,Cristi, tu nu eşti constant! Când eşti foarte bun, când nu te mai recunosc!” Desigur, prins în febra antrenamentului am luat de bună doar prima parte. Mai târziu am început să îmi dau seama că avea dreptate, şi nu era vorba doar de sport.

Am dus discuţia în punctul acesta pentru a scoate în evidenţă faptul că de cele mai multe ori neglijăm părerile celor ce ne sunt cel mai aproape în momentele performărilor noastre. Profesoara de sport nu avea cunoştinţe aprofundate de psihologie dar avea înclinaţii pentru lucrul cu oamenii şi avea internalizată într-un mod aparte o disciplină de lucru pe filieră sportivă.

Cred că în abordarea graduală a muncii sta disciplinarea şi implicit constantă. Această relaţie este extreme de vizibilă în sport unde ,,arderea etapelor” şi ,,vânarea rezultatelor” sunt nule. Îmi place să cred că disciplinarea şi constantă în sport se răsfrâng şi asupra celorlalte activităţi ale unui individ.

Multe companii îşi motivează angajaţii să facă sport, cel mai la îndemână fiind mersul la sală. Întâmplător, cunosc oferta Fitcurves şi desi nu sunt larg accesibili, au 3 atuuri: parteneriate, metoda proprie şi instructor personal experimentat. Dintre toate, cel mai mult mă interesează importanţa instructorului asupra căruia proiectez imaginea profesoarei mele de sport. Antrenorul personal te ajută să te cunoşti mai bine şi când vine vorba de asta e o mare diferenţă între o persoană care te ascultă din spatele unui birou şi una care nu se jenează de faptul că eşti transpirat şi stă lângă tine până înveţi exerciţiul corect, mişcarea completă…Nu ştiu dacă sesizaţi diferenţele dar eu valorific faptul că antrenorul îţi cunoaşte ritmul corpului, atitudinea faţă de efort, hărnicia, momentele de slabă performanţă, ştie să îţi domolească entuziasmul şi orgoliul şi te face să rămâi concentrat.  E o mai mare “achiziţie personală” ca în urma practicării unui sport să ajungi, conştient sau nu, să îţi însuşeşti moduri de a fi şi face. Nu vei fi surprins să constaţi că atunci când ai un proiect greu, ca să te încurajezi foloseşti îndemnurile antrenorului de la sală!

Ştiu că au multe oferte faine şi sunt flexibili. Puteţi rămâne în aria ofertelor Fitcurves urmărind pagina lor de Facebook !

Nu subestimaţi niciodată valenţele umaniste ale profesorilor de sport!