Faptul că termenul “CV” pierde teren în faţa conceptului de “profil” nu mai miră pe nimeni. Dacă primul e riguros prin definiţie, ultimul este amprentat de variaţie, personalizare, branding în cele din urmă. Se poate spune că profilul personal e o ipostază marketizată a informaţiilor profesionale, situaţie ce pare să anticipeze evoluţia pieţei de recrutare.

Ultimă găselniţă a profilului socio-profesional este “resume cloud”. Aceasta presupune o prezentare ce foloseşte doar cuvinte cheie aşezate fără o coerenţă anume, parcurgerea lor reprezentând o sinteză (de efect) a calităţilor, pregătirii, experienţei, abilităţilor cuiva. Pentru o primă impresie, “fotografierea vizuală” a unui astfel de profil este o experienţă interesantă. Nu mă hazardez să creditez peste măsură această variantă de “CV”, ea având o arie restrânsă unde poate fi utilizată şi nicidecum singular. Îţi poţi pune un “resume cloud” într-un powerpoint, pe blog, etc.

Ce ce mi se pare exploatabilă e o legătură dintre hărţile mentale şi layout-ul “resume cloud”. E foarte probabil ca cineva să reţină esenţialul despre tine în urma parcurgerii unui astfel de “cloud”. Mi se pare iarăşi interesant să foloseşti tehnica aceasta pentru a citi rapid. Aud des despre citirea pe verticală ori alte metode şi cred că parcurgerea cuvintelor cheie dintr-un text conduce la o înţelegere mai pragmatică a conţinutului. În plus, o astfel de lectură stimulează o reorganizare proprie a informaţiilor, fapt ce sprijină ideea anterioară.

Pentru cei care sunt interesaţi să îşi construiască un “cloud resume” sau care vor să oganizeze documente în funcţie de cuvintele cheie recomand folosirea platformei wordle.net. Aceasta pune la dispoziţie şi o funcţie avansată prin care anumite cuvinte pot fi evidenţiate prin atribuirea unei “greutăţi numerice”.