CV-ul video pare să fie ultima preocupare/pretenţie atât pentru recrutori cât şi pentru candidaţi. Nu e o noutate, cel puţin în vest se practică de ceva vreme. Nu voi insista pe avantaje sau dezavantaje, lucrurile sunt cât se poate de clare în ambele privinţe.

Dacă aveţi acceptul angajatorului de a trimite un Video CV sau dacă aşa vă decideţi să faceţi, e bine să ţineţi cont de câteva aspecte:

-calitatea înregistrării trebuie să fie ireproşabilă, evitaţi ,,autobiografiile” filmate de la un metru distanţă cu telefonul mobil.

-incercati să fiţi cât mai naturali atât în make-up cât şi în exprimare, nu puneţi în scena un ideal pe care nu-l puteţi duce zilnic. Nu exageraţi cu regia.

-susţineţi prezentarea orală prin informaţii esenţiale la care să faceţi referire şi care să apară în video în momente cheie.

-recrutorul va primi şi un CV clasic, nu sufocaţi cu informaţii. E bine să demonstraţi prin video că sunteţi persoana potrivită pentru acel job. Asta presupune că înainte de a filma să faceţi mici pregătiri: asiguraţi-vă că aţi înţeles anunţul, poziţia pentru care aplicaţi, că ştiţi cât de cât cine este şi ce face angajatorul.

-alte pregătiri/asigurări: lumină, baterie încărcată, cursivitate, posibili factori perturbatori, repetiţii, ţinuta. Un videoCV nu are decât două rezultate: fie success, fie eşec.

M-am gândit deseori la un instrument prin care alcătuirea unui videoCV să devină o treabă uşoară, un instrument care să mă facă să nu depind de cunoştinţe aprofundate în editare/filmare, etc. Recent am găsit şi apoi testat un program care oferă tot ce e necesar pentru un videoCV.

Este vorba de GoCVone. Se descarcă un fişier executabil, se instalează în computer şi apoi intri într-un panou de control cu toate instrucţiunile necesare filmării (se înţelege automat nevoia unui webcam şi a unui mirofon). Beneficiezi de prompter şi de multe alte opţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii prezentării. Vă sugerez să testaţi singuri programul şi să îmi spuneţi despre ce alte instrumente similare (ca funcţionalitate măcar) cunoaşteţi.