So…dragul meu coleg Cristi m-a rugat sa  impartasesc din experienta mea academica si nu numai pe spatiul lui virtual dedicat HR-istilor.

Roxana ma numesc si am terminat aceeasi facultate si aceeasi specializare ca si Cristi. Norocul a facut ca dupa terminarea facultatii sa plec 1 an si jumatate in Olanda pentru un program de master pe  Business Administration,  main track Human Resource Management. Mai departe , adica in prezent, iarasi norocul m-a lovit si cei de la Oracle m-au recrutat si ce urmare fac parte din echipa de HR Oracle Romania.

Daar… sa incepem cu inceputul… pe scurt facultatea a fost o alegere buna si anume ideea de a studia Sociologia si mai mult, specializarea pe Managementul Resurselor Umane. Mi-a placut, insa nu am simtit ca la finalul celor 3 ani (am prins sistemul Bologna) pot profesa si ma pot baza pe anumite cunostinte fie de HR, fie de sociologie si cercetare… 3 ani nu sunt de ajuns pentru a le face pe toate..cercetarea necesita timp, atentie, atentie din partea profesorilor, iar la noi nu se practica foarte des…cu toate astea facultatea de sociologie si asistenta sociala are profi faini, se studiaza in mare dupa articole din reviste de specialitate, in mare parte in limba engleza. Sociologia este un domeniu interesant, in continua modificare cu precadere in Romania unde societatea este inca in deriva si nu stie incotro sa o apuce, nu stie ce valori sa promoveze si mai nou nu are nici cea mai mica ideea ce sa faca cu copiii de liceu care in proportie de 50% nu pot promova un examen de dificultate medie.

Olanda….tara in care tinerii isi doresc sa ajunga pentru libertinajul de care auzim. Da se fumeaza iarba peste tot si da in cartierul rosu sunt fete in vitrina pentru care platesti si de care te bucuri in functie de cat platesti, sigur… DAR e un mare dar…ofera mai mult si se bazeaza pe un simt civic al fiecarui cetatean dezvoltat de-a lungul anilor printr-o serie de masuri coercitive aplicate in egala masura pentru toata lumea. Iar ei accepta regulile, le respecta, se asteapta ca toata lumea sa le  resepecte si din start pornesc cu ideea ca asa trebuie sa fie. Esti in tara lor, traiesti dupa regulile lor…fair enough zic eu.

http://www.youtube.com/watch?v=GiZJa_Ctkr4&feature=related

Lasand la o parte filmuletul amuzant pe marginea supermarketului omniprezent in  Olanda:  Albert Hein, olandezii sunt niste oameni ok. Total opusi de cum suntem noi obisnuiti, dar odata ce accepti lucrul asta si esti dispus sa inveti cat mai multe de la ei, totul va merge perfect J, iar partea interesanta e ca spiritual latin pe care il avem in combinatie cu planficarea, responsabilitatea si modul de viata al olandezilor, din punctul meu de vedere, la reintoarcerea in tara ajuta foarte mult.

Am invatat o gramada de chestii utile atat academic cat si ca aport personal. Am intalnit oameni din toata lumea si cand zic asta ma refer la europeni, africani si chiar americani….Olandezii stiu sa-si traiasca viata intr-un mod relaxat. Daca au 1h libera dupa amiaza, se duc si joaca tenis, sau la piscina sau aleg sa faca orice altceva le place. Rad mult, muncesc mult, invata mult si isi planifica totul cu cel putin 2 saptamani in avans. Personal mi s-a parut prea mult…nu m-as fi putut acomodat si mai ales nu as fi putut accepta fapul ca as fi fost mereu un roman plecat in Olanda. Pozeaza ca o tara internationala, corecta si ii merge foarte bine.  Pe piata muncii in schimb este greu spre imposibil sa ai acces ca proaspat absolvent, chiar si la o universitate a lor. E de inteles sa isi protejeze piata muncii si e normal ca olandezii sa aiba prioritate la joburi in fata altor nationalitati. Dar povestea cu romanii si bulgarii e ca sunt ultimii in lista lor…

Una peste alta, e o tara faina, e frumos sa locuiesti acolo daca gasesti job ok, proiecte s.a.m.d. Ca formare, pentru viitorii studenti sau masteranzi sau doctoranzi o recomand cu toata caldura. O experienta internationala te invata enorm de multe. Te invata sa te descurci singur, sa inveti mult, sa-ti programezi singur taskurile si sa-ti imparti timpul. Te invata sa lucrezi in echipa, te invata sa-I accepti pe ceilalti asa cum sunt si sa scoti ce e mai bun din ei. Te invata cum sa te axezi pe calitati si le pui in valoare la tine si la cei din echipa. Te invata cum sa lucrezi singur si cum sa fii bun in ceea ce faci. Te invata sa faci orice cu simt de raspundere si  sa poti argumenta decizia. Te formeaza ca om pregatit pentru un job provocator si foarte important, te invata sa vrei mereu mai mult, sa-ti stabilesti targeturi medii  si sa te bucuri de reusite dar in acelasi timp sa muncesti mai mult si sa gasesti in permanenta un echilibru intre viata personala, academica, job.

In privinta scolii sunt extrem de exigenti. Imi amintesc cand am aplicat pentru acest master si i-am intrebat de medii raspunsul lor a fost: What is above 8 is considered to be excellent. Iar cand am ajuns acolo, am simtit personal cat de greu este sa iei un 8 si de ce este considerat a fi excelent. Cursuri nu sunt multe. Dar materialele pentru studiu individual….sunt foarte multe. Stai la scoala 6 ore maxim pe zi si cel putin 4-5 in biblioteca. Ai acces la o baza de date de invidiat, unde gasesti tot ce iti trebuie. Iti ofera tot suportul de care ai nevoie atata vreme cat vad ca muncesti sau cel putin te straduiesti. Nota de trecere este 6. Nota 6 se da celor care au cunostinte medii. De nota 9 si 10 la universitatea la care am facut eu masterul-Twente University nu am auzit si cu atat mai putin experimentat. Pentru absolvire si dizertatie trebuie sa vii cu multe idei care sa se incadreze perfect in context. E mult de treaba si de multe ori ai impresia ca e prea mult pentru o dizertatie…dar pentru ei masterul chiar reprezinta aprofundarea cunostintelor. Si in final e frumos. Ai parte de o scoala asa cum cred ca ar trebui sa fie si la noi in tara. Nu ai timp sa lucrezi ceea ce te tine foarte legat de partea academica, iti petreci cam fiecare dupa-amiaza in biblioteca, locuiesti in campus care este situat la  vreo 3 km de centrul orasului…petreci foarte mult timp cu colegii.…..si te plimbi foarte mult cu bicicleta. Cel putin asta a fost experienta mea, sau modul in care eu am trait-o.

O spun cu toata convingerea, o experienta internationala ofera o perspectiva de viata si schimba mentalitatea cu care suntem obisnuiti. Asa ca sfatul meu catre toti studentii care au acces la burse Erasmus sau programe de schimb de experienta, etc.: go for it! Cautati variante, plecati, vedeti, si apoi decideti: Romania sau nu? Iar decizia va apartine si v-o asumati. Eu deocamdata m-am intors si ma bucur, ceea ce va doresc si voua.