Oslo

Am fost pentru a doua oară în Oslo, de data asta pentru aproape 3 zile. Motivul călătoriei a fost unul triplu: un proces, vizitarea unei prietene, tranzitul spre Paris. În prima noapte am avut norocul să fiu cazat la un hotel superb, Rica Oslo Hotel, în noaptea următoare am stat la Rica Gardemonen (cel mai bun bufet la micul dejun şi cel mai confortabil pat).

Oslo e un oraş care reda cel mai bine spiritul nordic. Organizat, curat, bine amenajat, pigmentat de atracţii de tot felul: muzee, palate, mall-uri, plajă, port, forturi, locuri de promenadă. Transportul în comun este puţin mai scump decât la Paris şi Barcelona, un abonament de o zi costa echivalentul a 10 Euro (doar la suprafaţă) dar este curat, rapid şi dispune de toate informaţiile necesare pentru turişti.

Deşi ploua, am umblat mult, am băut cel mai bun milkshake din lume într-un pub rustic, am mâncat italieneşte la Olivia (recomand călduros, e în port, lângă Centrul Nobel, locul unde se decernează premiile Nobel). Dacă ajungeţi în Oslo, mergeţi neapărat în fortul din fata Primăriei, e superb şi puteţi vedea panorama capitalei nordice. Câteodată, familia regală ia masa acolo.

Deasemenea, Champs-Elysees-ul nordic se numeşte Karl Johan. E de văzut! Nouă clădire a Operei din Oslo trebuie vizitată atât pentru felul cum arată cât şi pentru panorama pe care o oferă asupra capitalei.

Pentru data următoare îmi propun să ajung în parcul Vigeland, în parcul olimpic Holmenkollen (mă interesează mai mult trambulină pentru săriturile cu schiurile) şi să fac mini croaziere pe insulele din jur.

Tips! Pentru călătoriile individuale, cazarea e scumpă, preţul unei camere pornind de la 100 de euro, un hotel de 2 stele e peste 130 euro. Pentru grupuri ofertele sunt rezonabile, preţul ajungând la 40 euro de persoană în pensiuni, camere triple etc. Dacă luaţi masa în oraş aşteptaţi-vă la preţuri mult mai mari decât în restul Europei.