Menţionam în articolul precedent un motor de căutare pentru cei ce îşi doresc proiecte de freelancing. În prezentul articol vreau să descriu una din cele mai bune platforme ce asigură contactul dintre “asistenţi virtuali” şi cei ce oferă proiecte.

Odesk funcţionează virtual precum o agenţie uriaşă specializată în servicii. Un beneficiar oferă un job la care aplică contractori sau echipe de contractori. Beneficiarul dispune de o serie de criterii de selecţie şi evaluare a ofertanţilor, de un sistem de plăţi online, de un sistem foarte util pentru postarea anunţurilor (inclusiv folosirea formularelor prestabilite şi customizabile).

Contractorii beneficiază de un profil personal complet (foarte similar cu cel de pe LinkedIn), pot forma echipe cu alţi contractori, îşi pot evalua competenţele în domeniile alese parcurgând teste gratuite din galeria oDesk, pot opta pentru diverse modalităţi de plată, îşi pot stabili preţul pe oră pentru munca depusă, pot intra în contact (mail intern) cu cei ce oferă joburi.

Platforma percepe o taxă pentru fiecare oră muncită şi plătită (11%), contractorii trebuind să completeze un document fiscal (nu ştiu dacă e pentru uzul intern al platformei sau pentru bilanţul anual al taxelor şi impozitelor).

Câteva observaţii:

-domeniul resurselor umane e reprezentat prin payroll şi servicii de recrutare

-joburile cu atribuţii în social media sunt numeroase dar prost plătite (între 2 şi 8 dolari pe oră, 15 dolari în cazul serviciilor de SEO)

-sunt cel puţin 2000 de români, majoritatea oferind soluţii de webdesign, IT, redactare articole, traduceri, servicii administrative.

-proiectele variază între scrierea unui articol/trimiterea a 100 de emailuri pentru 2 dolari, şi administrarea prezenţei în social media pentru câteva luni cu 4 dolari pe oră.

-pentru o analiză sumară este utilă şi secţiunea cu trendurile joburilor oferite. E de analizat cum evoluează oferta în domeniile cheie (de exemplu social media, recrutare virtuală).

-in octombrie 2011 pe oDesk s-au câştigat 22,5 milioane de dolari, s-au lucrat 2,1 milioane de ore, s-au postat 112 mii de joburi.

Fie că sunteţi recrutori, factori de decizie în companii, freelanceri sau simpli curioşi vă invit şi vă încurajez să testaţi platforma oDesk.

Dedic postul acesta unor prieteni dragi, Sorin Neagu şi Ionuţ Andrisan, cu speranţa că îşi vor folosi abilităţile în proiecte de freelancing de acest gen. Succes!

Dacă nu v-am convins încă…